3 cruciale succesfactoren voor een goede werkomgeving (deel 1)

Gezondheid is zeker in tijden van corona een cruciale factor om een goede werkomgeving aan te bieden

De werkomgeving van je bedrijf heeft een enorm effect op de kwaliteit van het werk dat je team levert en hun algemene geluk. Als de werkomgeving op bepaalde gebieden tekortschiet, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van de dienstverlening aan je klanten. Maar, met welke factoren moet je als facility manager rekening houden wanneer je een goede werkomgeving voor medewerkers wilt creëren? In dit eerste deel bespreken we misschien wel de belangrijkste factor, gezondheid.

Het belang van de ideale werkomgeving 

Het nastreven van een ideale werkomgeving motiveert en betrekt je medewerkers meer, wat leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid en meer behoud van medewerkers. En vergeet vooral niet het positieve effect op de stresslevels, productiviteit en gezondheid van je medewerkers.  

Volgens ons moet een ideale werkomgeving prioriteit zijn van elke facility manager. Als de werkomgeving geen prioriteit heeft, kan er een giftige werkomgeving ontstaan. Bijvoorbeeld door onvoldoende flexibiliteit in werktijden -en plekken, de soorten werkplekken die er zijn en de mogelijkheid voor medewerkers om zich te kunnen terugtrekken. Tot slot speelt voeding en beweging nog altijd een grote rol in het creëren van een ideale werkomgeving.  

Hoe creëer je de ideale werkomgeving? 

Een positieve werkomgeving heeft evenveel prioriteit voor het zakelijk succes als het geluk van de werknemers. Als je streeft naar het neerzetten van een ideale werkomgeving, zorg dan dat er een balans is tussen werk en privéleven, dat je input vanuit medewerkers serieus neemt en een eerlijk beleid hebt voor vakantie en betaalde vrije tijd.  

Bij het creëren van de ideale werkomgeving moet je ook denken aan de kantoorruimte op zich. Stel jezelf de volgende vragen: 

 • Hebben medewerkers genoeg ruimte om hun werk te doen zonder dat ze de ruimte van een ander in beslag nemen?
 • Geef je jouw medewerkers de privacy en het vertrouwen die ze nodig hebben om hun werk te doen met de transparantie dat je weet hoe ze hun tijd op werk indelen?
 • Zijn de ruimtes zo ingedeeld dat anderhalve meter gewaarborgd kan blijven en medewerkers zich veilig voelen?
 • Bied je ruimtes aan waar medewerkers kunnen pauzeren, sporten of met hun collega’s kunnen samenkomen?
 • Is er op de werkplek afwisseling tussen kleuren, licht en geluid zodat iedere medewerker is vertegenwoordigd?
 • Welke mogelijkheden bied je medewerkers buiten de kantoorruimte voor teambuilding? Dit is in tijden van COVID-19 uitdagender om fysiek te realiseren, maar niet minder belangrijk. 

De antwoorden op deze vragen helpen je bij het ontwikkelen van een goede werkomgeving. Zorg dat je je medewerkers ziet als mensen en niet als “zakelijke middelen” die voor het succes van jouw organisatie zorgen. Een ideale werkomgeving en werkplekconcept creëren doe je niet zomaar, daar gaat heel veel tijd in zitten. Lees hier meer over wat werkplekconcepten zijn en hoe je er mee aan de slag gaat.

"Een mooi kantoor laat niet alleen succes zien, maar laat ook zien wat de cultuur van de organisatie is." - Robert Maessen, Projectmanager en werkplekspecialist Yask.

Het eerste thema waar je rekening mee moet houden rondom het realiseren van de ideale werkplek is gezondheid. De volgende twee thema's, soorten werkplekken en veiligheid, komen in de volgende blog aan bod. 

#1 - Gezondheid 

Het eerste belangrijke thema voor een ideale werkplek is gezondheid. Helemaal in tijden van corona is het cruciaal om gezondheid op de werkplek te stimuleren. Dit kun je op verschillende manieren bewerkstelligen:  

 • Meer groen op kantoor;
 • Ergonomisch kantoormeubilair;
 • Gezonde voeding in de bedrijfskantine;
 • Mogelijkheid om te sporten onder werktijd;
 • Rustige ruimtes om te kunnen terugtrekken. 

Meer groen op kantoor 

In 2014 is uit onderzoek gebleken dat planten op kantoor vele voordelen hebben voor de gezondheid van medewerkers. Hier werden drie kantoorplekken enkele maanden onder de loep genomen en ontdekten de onderzoekers dat groen de werkplektevredenheid van werknemers aanzienlijk verhoogt. Zo heeft het onder andere invloed op de concentratie en productiviteit, het stressniveau, creativiteit en ziekteverzuim. Eerder schreven we al over 5 redenen waarom je meer groen op kantoor nodig hebt. 

Ergonomisch kantoormeubilair

Sinds bedrijven meer aandacht steken in een gezonde werkomgeving wordt het ook steeds duidelijker dat een eigen, afgestemd bureau cruciaal is voor de gezondheid van een medewerker. Een slechte houding kan rugklachten veroorzaken en uit onderzoek is gebleken dat te lang zitten de kans op chronische ziektes aanzienlijk vergroot. Een sta-bureau of de mogelijkheid om meer te bewegen kan dit voorkomen. Goed kantoormeubilair is dus cruciaal, van bureaustoel tot de muis. 

Gezonde voeding in de bedrijfskantine 

Het klinkt logisch, maar het wordt nog lang niet in alle organisaties gestimuleerd. Als facility manager heb je controle over de producten en maaltijden in de bedrijfskantine. Een gezondere werkplek creëer je mede door een gezondere bedrijfskantine. Alleen een paar opties rauwkost toevoegen is hier niet de oplossing.  

Een gezonde bedrijfskantine komt tot stand op de volgende manieren: 

 • Minder vlees en meer vegetarische opties aanbieden.
 • Geen frisdranken aanbieden.
 • Onbeperkt mogelijkheid om groente en fruit te pakken.
 • Volle producten vervangen voor magere producten.
 • De gezonde producten een prominente plek geven.

Slim met voeding omgaan is niet alleen goed voor de gezondheid, het heeft ook een positieve invloed op de kosten en het klimaat. Door de juiste producten in te kopen en af te stemmen op het aantal medewerkers kun je ook voedselverspilling tegengaan. Hoe je dit kunt voorkomen lees je verder in onze blog.

Sporten onder werktijd 

We weten allemaal hoe belangrijk beweging is. Niet alleen omdat de hele dag zitten de kans op chronische ziektes verhoogt, het verbetert ook de productiviteit én geluk van werknemers. Voor werknemers die 40 uur per week werken, een gezin hebben en een social leven willen onderhouden is het soms lastig nog tijd te vinden om te sporten. 

Sporten tijdens werktijd biedt meerdere voordelen die elke werkgever zou moeten nastreven: 

Sporten tijdens werktijd kun je op verschillende manieren organiseren. Je kunt vanuit de organisatie bedrijfsfitness verzorgen. Dit kan op locatie gedaan worden of je vergoedt het sportschool abonnement van je medewerkers. Zo kunnen ze sporten bij een sportschool in de buurt. Ook kun je vaste wandelingen inplannen per team of afdeling. Doe dit niet alleen tijdens lunchtijd, omdat dit vaak eigen tijd is van de medewerker. Probeer dit juist te doen na 2-3 uur werk of 2 uur na de pauze.  

Soorten werkplekken en veiligheid 

Een ideale werkomgeving streeft de gezondheid van medewerkers na. Andere onderdelen die meespelen zijn de soorten werkplekken op kantoor en hoe je de veiligheid van een werkplek bevorderd. Hoe je deze twee onderdelen kunt aanpakt lees je in onze volgende blog!