De essentiële rol van de facility manager in de War for Talent

Medewerkers moeten zich met jou en de organisatie verbonden voelen

Om talent aan te trekken en te behouden investeren organisaties in een kwalitatief betere werkplek. De vergrijzing neemt in hoog tempo toe en het is van belang om jong talent aan de organisatie te binden. De werkomgeving is niet langer alleen een plek om te werken, maar ook om mensen te ontmoeten, te vergaderen, samen te werken en klanten te ontvangen. Nieuwe generaties vinden andere zaken belangrijker dan oude generaties. Als facility manager speel je hier een belangrijke rol in. Denk bijvoorbeeld aan de werkplek, de bedrijfskantine en de flexibiliteit.

Wat is de War for Talent?

Het is geen recruitment hype of een modeterm. De War for Talent speelt al jaren. Iedereen wil het beste talent aantrekken en behouden. Het is een soort “oorlog” om het beste talent op de arbeidsmarkt. Het talent van nu is op zoek naar een werkomgeving waarin ze uitgedaagd en geïnspireerd worden en een bijdrage kunnen leveren aan de bedrijfsdoelstellingen. Lees hier meer over Yask en de War for Talent.

Wat kun je als FM doen?

Facility managers spelen een grote rol als het gaat om het aantrekken én behouden van talent. Hieronder lees je de 4 belangrijkste onderdelen waarop je als facility manager het verschil kunt maken.

1) Interne doorgroeimogelijkheden

De aanwezigheid van doorgroeimogelijkheden is voor talent nog steeds een belangrijke factor om voor een organisatie te kiezen. Vooral jong talent is niet van plan om lang eenzelfde positie te bekleden. Het aanbieden van trainingen en cursussen geven meerwaarde en zorgen er ook nog eens voor dat medewerkers langer bij de organisatie blijven.

2) Coaching

Aandacht voor medewerkers is belangrijk, héél belangrijk. Een persoonlijke benadering is en blijft een trend. Medewerkers willen gehoord worden en het idee hebben dat hun mening ertoe doet. Een coachende rol aannemen als facility manager zorgt ervoor dat je een actieve rol kunt spelen in iemand zijn of haar carrière.

3) Werkplekken

Een werkplek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen vergaderen. Flexwerkplekken en vaste werkplekken wisselen elkaar af en de aanwezigheid van technologie verbeterd de productiviteit van werknemers. Een duurzaam werkconcept waar gebruik wordt gemaakt van natuurlijk en gerecycled materiaal en een gezonde bedrijfskantine wordt gestimuleerd. Het kantoor moet een beleving op zichzelf zijn.

4) Vitaliteit en duurzaamheid

Het talent van nu hecht veel waarde aan gezondheid. Een gezonde werkomgeving speelt hierin een cruciale rol. Er is een sterke behoefte naar een stimulerende omgeving waar gezonde voeding en beweging een belangrijk onderdeel zijn. Als facility manager kun je dit vertalen naar de bedrijfskantine en bewegingsprogramma’s. Het aanbieden van vegetarische alternatieven en sportabonnementen kunnen deze behoefte stillen. Ook het hergebruik van producten en het besparen van energie zijn belangrijke punten voor deze generatie aan talent.

 

Wie wint de strijd in deze War for Talent?

Organisaties die al actief bezig zijn met duurzaamheid, vitaliteit en productiviteit hebben een streepje voor. Hiernaast speelt ook de employer branding een belangrijke rol. Hoe zet je je bedrijf als merk neer? Zorg dat je tijdens het recruitmentproces de punten meeneemt die het talent van nu juist zo belangrijk vindt. Van vacature tot hire, waarom juist talent voor jullie moet kiezen dient in elke stap terug te komen.