De evolutie van onze manier van werken en het kantoor

Thuiswerken, op kantoor of een mix van beide?

Elke discussie die gaat over de huidige nieuwe werkplek moet beginnen met de vraag hoe het werk zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. De enorme verschuiving naar werk op afstand is in 2020 tijdens de pandemie verrassend succesvol geweest. Hoewel het niet op hetzelfde niveau zal blijven, zullen de voordelen ervoor zorgen dat we meer remote kunnen blijven werken dan vóór de pandemie. De invloed hiervan op ons werken en het kantoor lees je in deze blog.

De motivatie om terug te gaan naar kantoor is verminderd

Uit onderzoek is gebleken dat 77,5% van de respondenten positief is over het thuiswerken en productief is. Terwijl slechts 62,8% positief is over de kantooromgeving. Dit heeft onder andere te maken met het flexibel kunnen indelen van de werktijden en het wegvallen van de reistijd en afleiding. De mate van productiviteit hangt wel van de thuissituatie af. Veel thuiswerkers hebben te maken met kleine kinderen die ook thuiszitten en om aandacht vragen. De hogere productiviteit bij het thuiswerken zal de behoefte om terug te gaan naar een kantoor verminderen. Organisaties zullen dus beter hun best moeten doen om medewerkers na de pandemie te laten terugkeren.

De ene functie leent zich beter voor thuiswerken dan de andere

Ook al zorgt thuiswerken (bij de meesten) voor een hogere productiviteit, het is niet voor iedereen weggelegd. Degene die het meest positief zijn over thuiswerken zijn degene die beschikken over een aparte werkplek/werkkamer. Daarnaast wordt het kantoor gezien als dé plek om te verbinden. 59% van de respondenten uit dit onderzoek zegt hun collega’s te missen. Dat is dan ook de grootste reden waarom medewerkers na corona naar kantoor willen terugkeren. Desalniettemin zegt 49% na de pandemie (gedeeltelijk) thuis te willen blijven werken.

Bepaalde functies en taken waarbij behoefte is aan privacy zijn ideaal om thuis uit te voeren. Terwijl rollen waarbij je creativiteit nodig hebt of complexe problemen op moet lossen beter uit te voeren zijn op kantoor. Oftewel: thuiswerken is dus niet voor elke functie ideaal, maar dat is werken op kantoor ook niet.

Thuiswerken wint niet van het kantoor op sociaal gebied

Het praatje bij het koffieapparaat, samen lunchen of een wandeling maken; het wordt allemaal gemist tijdens de periode van volledig thuiswerken. Bij hbo- en wo-opgeleiden mist tweederde de collega’s. 39% daarvan mist de verandering in omgeving. Dat weegt nog zwaarder mee voor degene die thuis geen aparte werkplek hebben. Minder reistijd wordt gezien als een positieve verandering, maar daar tegenover heb je na het werken vanuit huis geen duidelijke scheiding tussen werk en privé. 13% van de medewerkers gaat liever naar kantoor omdat ze zich thuis eenzaam voelen. Samen werken op kantoor is dus niet alleen een wens van het individu, het is ook belangrijk voor de bedrijfscultuur. Het is moeilijk om als bedrijf een band met medewerkers te creëren en te behouden als ze niet regelmatig samenkomen. Een verbinding tussen teams en medewerkers is nodig om succesvol te zijn en het bedrijf te versterken. Videobellen is efficiënt, maar wint het niet van real life sociaal contact.

Het kantoor blijft een visitekaartje van je organisatie

Net als dat de website aansluit bij de branding van een organisatie, ademt een kantoor ook een bepaalde uitstraling die past bij de cultuur en missie van de organisatie. Het is namelijk veel leuker om nieuwe (potentiële) kandidaten of klanten op kantoor te ontvangen dan te ontmoeten via videocall. Kandidaten vangen bijvoorbeeld niet alleen een glimp op van de bedrijfscultuur, ze ontmoeten ook andere medewerkers en ze zien wat hun mogelijke werkplek kan zijn. Als je als organisatie duurzaamheid en vitaliteit belangrijk vindt, dan moet je kantoor dit ook uitstralen. Dit is niet alleen belangrijk voor (nieuwe) collega’s, maar ook voor klanten en leveranciers.

Werken wordt minder routinematig

Door een balans te vinden tussen thuiswerken en werken op kantoor kan een vrije werksfeer ontstaan. In plaats van vijf dagen per week van acht tot vijf werken, kunnen tijden flexibeler worden ingedeeld. Ook kunnen taken worden aangepast aan de hand van de werkplek. Afwisseling van de werkplek helpt ook verveling tegen te gaan. Het biedt niet alleen afwisseling in omgeving, maar ook in je fysieke houding en communicatie. Je loopt sneller even naar het koffiezetapparaat en maakt een praatje met een collega. Ook is de scheiding tussen privé en werk hier meer aanwezig.

Het beste van twee werelden

Het is wel duidelijk dat we niet moeten gaan voor óf thuiswerken óf werken op kantoor. Een combinatie van beide werkplekken moet in de toekomst de norm zijn. Dat is niet alleen een groot pluspunt voor de huidige thuiswerkers die daar tevreden mee zijn, het stimuleert ook de productiviteit en motivatie wanneer we weer kunnen samenkomen op kantoor. Het gevoel van autonomie en zelf je werk kunnen inplannen is de grootste verandering van 2020 naar 2021.