Doe met je medewerkers mee aan #Warmetruiendag

Samen met je medewerkers mee doen aan de grootste klimaatactie van Nederland.

Vrijdag 7 februari is het weer zover, Warmetruiendag. Elk jaar staat Warmetruiendag weer in het teken van het tegengaan van energieverspilling. Het is de grootste klimaatactie van Nederland. Hoe kun je als facility manager je medewerkers motiveren mee te doen aan deze dag?

Bespaar tijdens Warmetruiendag 

De eerste stap is om deze dag de verwarming lager te zetten, minimaal één graad. Logisch misschien, maar wist je dat je al 6% energie en CO2 bespaart per graad dat je de kachel lager zet. Naast winst voor je eigen onderneming, boek je ook winst voor het klimaat. Creëer jouw eigen Warmetruienweek en zet 5 dagen de kachel een graadje lager voor een nog grotere winst. Stel bijvoorbeeld de kachel in op 20 graden in plaats van 22 en bespaar zo tot 12% energie per dag!   

Maak je medewerkers bewust  

Samen hebben jullie invloed op het klimaat. Energie besparen is al langer een populaire trend. Als facility manager kun je hier een steentje aan bijdragen. Energie besparen doe je niet in je eentje, dit doe je met je medewerkers samen. Het is dus belangrijk om je medewerkers hiervan op de hoogte te stellen en hen te motiveren hieraan mee te doen. Warmetruiendag is een goed begin, of onderdeel, om je medewerkers bewust te maken van de voordelen om de kachel een graadje lager te zetten. Breng je plannen onder de aandacht van de medewerkers, stuur een algemeen bericht over de actie, hang een papiertje op bij het koffieapparaat en begin er eens over op kantoor: laat weten waarom je dit als organisatie belangrijk vindt.  

Alle truien verzamelen! 

Verwarm jezelf, niet de planeet. Bereid je medewerkers voor op de Warmetruiendag door er een thema aan te hangen. Laat bijvoorbeeld iedereen zijn grappigste of foutste trui aandoen. Maak er een wedstrijd van met mooie, en toepasselijke, prijzen voor de winnaar(s).  

Wat kun je nog meer doen om je medewerkers tegemoet te komen:

  • Deel sokken uit; 
  • Laat truien drukken met je branding (ook nog eens goede promotie, win-win); 
  • Deel warme thee, koffie en chocolademelk uit; 
  • Leg op ieders bureaustoel een dekentje die ze over hun benen kunnen leggen; 
  • Ga in de middag een half uurtje bewegen met zijn allen om warmer te worden; 

Zo til je Warmetruiendag niet alleen naar een hoger niveau, maar maak je het voor je medewerkers ook leuk om mee te doen. Zij zullen namelijk zeker gaan merken dat de kachel een aantal graden lager staat!

En wat na Warmetruiendag? 

Het is natuurlijk zonde om na Warmetruiendag meteen weer de kachel omhoog te zetten. Spreek af binnen jouw organisatie dat er elke maand, of misschien wel week, een Warmetruiendag plaatsvindt. Geef je medewerkers inzicht in de besparingen die het met zich meebrengt en de voordelen voor het gehele klimaat. Eventueel kun je met de besparingen andere leuke dingen voor je medewerkers in gang zetten. Na één keer mee te doen met Warmetruiendag, volgen de besparingen de rest van het jaar vanzelf.