Een duurzame kantoorinrichting!

Een groener dan groene werkomgeving

LED-lampen, gerecyclede bekertjes en wat planten in de vensterbank: de ingrediënten voor het vormgeven van een duurzame kantoorinrichting. Duurzaam ondernemen is de nieuwe trend en een must do in jouw organisatie. Laat je inspireren door onze tips om jouw kantoor om te toveren tot de meest milieuvriendelijke werkplek!  

Wat verstaan we onder een duurzame kantoorinrichting? 

Tegenwoordig worden we ons steeds bewuster van de impact die wij hebben op de natuur, onze omgeving en onze mooie wereld. Het is dan ook niet gek dat we steeds duurzamer proberen te leven. Ga eens een keer op kantoor op je plek zitten en kijk om je heen. Misschien vallen je een aantal dingen op die beter kunnen. Om je kantoor duurzaam in te richten zijn er vele mogelijkheden. Je kunt natuurlijk beginnen bij het meubilair en het aanschaffen van energiezuinige apparatuur. Maar je kunt ook verder denken over milieubelasting en klimaatdoelstellingen. Een duurzame kantoorinrichting komt er in ieder geval op neer dat (alle) onderdelen in jouw kantoor niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Waar begin je met verduurzamen?

1. Klimaatinstellingen 

Tijdens deze koude, donkere dagen, zetten we thuis en op kantoor al snel de lichten aan. Niet goed voor de zakelijke portemonnee, maar vooral niet voor het milieu. Nu is in het donker zitten natuurlijk ook geen oplossing, maar de LED-lamp wel! Wist je dat LED-verlichting van hogere kwaliteit is dan andere vormen verlichting? En dat terwijl de lampen ook nog eens veel langer meegaan en energiezuiniger zijn.

2. Duurzaam interieur en kantoorartikelen 

Het is tijd voor een make-over van jouw kantoor; tijd om je huidige kantoormeubilair te vervangen voor iets wat duurzamer is! Denk hierbij niet alleen aan bureaus en stoelen, maar ook aan duurzame opties voor de vloer. En heb je wel eens gehoord van duurzame verf? Dit is gemaakt op basis van plantaardig bindmiddel, waardoor de CO2-uitstoot een stuk lager is dan bij gewone muurverf 

3. Energiezuinig apparatuur 

Dit is zeker iets om rekening mee te houden als facility manager. Ga eens na hoe energiezuinig de computers, koelkast(en) en vaatwasser(s) zijn die zich in het pand bevinden. Is het bijna tijd om deze af te schrijven? Hou bij het kopen van een nieuwe dan eens (extra) rekening met het milieu. Efficiëntere apparatuur geeft minder CO2-uitstoot en gaan, net als LED-lampen, veel langer mee. 

4. Kantoorplanten 

Wat in een milieubewuster kantoor ook niet mag ontbreken, zijn planten! Niet alleen omdat het er leuk uitziet en het kantoor wat opvulling geeft, maar mooi meegenomen is het ook dat ze onze prestaties een boost geven. Het is gebleken dat kantoorplanten zorgen voor een hogere productiviteit en minder stress.  

Voordelen van een duurzame kantoorinrichting 

Misschien ben je al een echte voorstander van verduurzaming, maar het kan ook zo zijn dat je je nog steeds afvraagt waarom je bovenstaande tips zou toepassen. Een duurzame kantoorinrichting hangt nauw samen met een duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Deze inrichting kan namelijk bijdragen aan de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van de werknemers. En dat is heeft weer een hogere productiviteit, meer werkplezier en lager ziekteverzuim tot gevolg. Win-win-win!