Hoe kun je profiteren van duurzaam facility management?

Waarom duurzaamheid cruciaal is voor jouw organisatie

Milieuvriendelijke verpakkingen, productie en bedrijfsvoering zijn belangrijker dan ooit voor particulieren en bedrijven. Facility management is een cruciaal onderdeel van diensten waar verduurzaming baat bij heeft. Facility management richt zich op meerdere disciplines en beroepen die zich bezighouden met veiligheid, efficiëntie, gezondheid, het onderhouden van gebouwen en de apparatuur. Van schoonmaak tot vastgoedbeheer en catering, ze moeten allemaal een duurzaam fundament hebben.

Natuurlijk het milieu

De milieuvoordelen van duurzaamheid zijn misschien wel de meest voor de hand liggende gebieden waar je winst kunt behalen. Vanaf de eerste fase van het opstarten van een bedrijf tot het moment dat het in volle gang is moet elk onderdeel duurzaam zijn. Zo kun je kiezen voor groene bouwmaterialen, een groen dak en duurzame energiebronnen. Daarnaast spelen ook kleinere details een rol zoals verlichting, het hergebruiken van water en andere energiebesparende voorzieningen.

Een duurzaam fundament helpt om milieuvriendelijke producten, gereedschappen en energiebronnen te kiezen. Schoonmaakproducten kunnen bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar zijn en gemaakt worden met ingrediënten die niet schadelijk zijn voor het ecosysteem.

Circulariteit gaat om het hergebruiken van vrijgekomen materialen en het zo min mogelijk gebruiken van nieuw materiaal. Door circulair te ondernemen ontzien we het milieu van verontreinigende stoffen of andere schadelijke elementen. Zo kan facility management ten goede komen aan de planeet.

Medewerkers willen hun steentje bijdragen

Maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat om de ideologie dat een individu of organisatie moet handelen in het belang van de samenleving. Klimaatverandering met alle gevolgen van dien hebben al invloed op de samenleving: het schaadt de menselijke gezondheid, voedselzekerheid, schoon water, transport en nog veel meer. Zo leiden extreme weersomstandigheden, zoals bosbranden, tot een verslechtering van de luchtkwaliteit en overdracht van ziekten. Als we geen directe actie gaan ondernemen wordt het alleen maar erger.

Wanneer bedrijven beginnen met duurzaamheid, kan dit invloed hebben op een milieuvriendelijkere werkomgeving en kan het personeel een bijdrage leveren aan de samenleving. Duurzaamheid kan met kleine stappen grote veranderingen met zich meebrengen. Wanneer je als bedrijf milieubewust handelen hoog in het vaandel hebt, kunnen werknemers hun steentje bijdragen.

Groene energiebronnen, producten en materialen zijn natuurlijk een cruciale manier om de schade aan het milieu te verminderen. Maar met motivatie en doelstellingen kunnen werknemers een stap verder gaan. Binnen facility management zijn er bijvoorbeeld verschillende manieren van transport. Hier kan gekozen worden om over te stappen naar duurzamere opties. Of denk aan het duurzaam gebruiken van de kantooromgeving.

Lees hier meer over een duurzame kantoorinrichting

Het uitgangspunt van duurzaamheid is hoe het bedrijf reageert op de opwarming van de aarde en de maatregelen die genomen worden om de negatieve impact hierop te verminderen. De basis moet eco-vriendelijk zijn om te kunnen voldoen aan de maatschappelijk verantwoordelijkheden.

Kosten hoeven je niet meer tegen te houden

Soms aarzelen bepaalde organisaties om te investeren in verduurzaming vanwege beperkte financiële middelen. Dit is gelukkig steeds meer aan het veranderen. Duurzame energie is nu consequent goedkoper dan welke andere optie dan ook, inclusief fossiele brandstoffen. Vooral zonne-energie wordt steeds populairder voor particulieren, woningen en bedrijven, waarbij de kosten voor energie jaarlijks met 26% daalt.

De kosten weerhouden mensen er soms van om te investeren in duurzame energie, maar de return on investment (ROI) kan die aarzeling wegnemen. Bovendien dalen de prijzen. Van daaruit kunnen organisaties de meest duurzame opties in hun werkomgeving toepassen. Daarnaast zullen duurzame materialen en energiebesparende apparaten ook de kosten verlagen.

Het personeel zal deze energiebronnen en andere duurzame producten of diensten kunnen gebruiken om geld te besparen. Recycling en hergebruik van materialen zal ook op de lange termijn kosten besparen. Technologie is bijvoorbeeld essentieel voor hergebruik vanwege het hoge gehalte aan elektronisch afval.

Vertegenwoordiger van het milieu

Het ondernemen van stappen richting duurzaam facility management op het gebied van milieu, maatschappij en economie is de beste manier om succes te boeken. Een bedrijf zal aan het begin duurzame oplossingen moeten toepassen om zo milieuvriendelijk te zijn.

Met milieuvriendelijke energie kunnen facilitaire diensten kosten besparen en tegelijkertijd het milieu ontlasten en bijdragen aan hun sociale verantwoordelijkheid. Bewegingssensoren, waterbesparende systemen en apparaten, goede ventilatie en circulariteit zijn allemaal geld besparend. Facility management kan op deze manier de directe vertegenwoordiger zijn in de hulp aan het milieu.