Simpel en effectief: besparingen liggen voor het oprapen

6 tips voor een energiezuiniger kantoor

Energie besparen wordt een steeds populairdere trend en als ondernemer kun jij hier ook je steentje in bijdragen. Ben je nog niet overgehaald om hieraan mee te werken? Denk dan ten eerste eens aan het feit dat energiebesparing een enorme win-win situatie is: je bespaart kosten én spaart het milieu. Dat moet toch voor elke facility manager goed klinken? Wij geven je de belangrijkste tips om jouw kantoor energiezuinig te maken.  

Led (op) verlichting

Een grote energieverbruiker is licht, vandaar dat hier ook een enorme kans ligt om op te besparen. De beste optie is om gebruik te maken van daglicht, en hoe goed klinkt het om al energiezuiniger te worden door de zon zijn werk te laten doen? Helaas heeft niet ieder kantoor en elke vergaderruimte deze mogelijkheid. Op dit moment is overstappen van conventionele verlichting naar energiezuinige ledverlichting een stap in de goede richting. Ledverlichting heeft de naam gekregen van meest energiezuinige vorm van verlichting, die ook nog eens lang mee gaat, als je het maar niet vergeet uit te zetten aan het einde van de dag! 

Zijn er ook ruimtes in jouw bedrijfspand die niet altijd gebruikt worden en wil je niet op ieder moment van de dag checken of iemand het licht wel uit heeft gedaan? Stel een bewegingssensor in. De verlichting zal automatisch aanspringen als er iemand de ruimte binnenkomt en weer uitgaan zodra iemand de ruimte verlaat.

Isolatie  

Wat men niet altijd doorheeft, is dat slechte isolatie leidt tot onnodig hoog energieverbruik. Het checken en aanpassen van de isolatie in het bedrijfspand zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook het verbeteren van comfort én verduurzamen van de omgeving: wins in 1! Verbetering van isolatie kost eenmalig geld, maar verlaagt energiekosten blijvend.  

Groen dak 

Over isolatie gesproken, de zogenoemde “green rooftops” hebben een extra isolerend effect en kunnen dus een hele hoop betekenen voor energiebesparing.

Klimaatregeling 

Stel jouw bedrijfspand bestaat uit verschillende kantoren en vergaderzalen, die op sommige dagen helemaal niet gebruikt worden. Is het dan nodig om deze te verwarmen? Zeker niet! Het is tegenwoordig een absolute must om in je bedrijfspand het klimaat per ruimte te kunnen regelen. Zo worden enkel de ruimtes die daadwerkelijk in gebruik zijn verwarmd of gekoeld.  

Wist je dat: zet de verwarming op kantoor één graad lager en bespaar al 1% op stookkosten.  

Tip: ben je bang dat iemand vergeet het licht uit te doen of de verwarming uit te zetten? Stel dan een tijdsklok in, zodat deze na werktijd automatisch worden uitgezet. 

Zonnepanelen  

Ze worden steeds populairder: zonnepanelen. Een hele investering, maar waardevol voor de lange termijnZonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit, wat je eigenlijk kunt zien als gratis elektriciteit (op het moment dat de zon schijnt).

Papierloos werken 

Verfrommelde papiertjes in de prullenbak en bij elke aanpassing van een contract weer opnieuw printen: zonde. Vraag jezelf af of het echt nodig is om te printen of dat je het document ook digitaal met je collega’s of partners kunt delen? En wil jij overstappen naar een ‘paperless’ kantoor, lees dan onze blog met tips!

Kortom, er zijn diverse maatregelen die jouw bedrijf nu al kan nemen om energiezuiniger te worden. Misschien ben je al op de goede weg, of misschien moet je nog beginnen met het toepassen van enkele van deze punten. Het hoeft niet in één keer, maar sommige maatregelen zijn lang niet altijd ingewikkeld en kun je vaak direct mee beginnen. Ga aan de slag met deze energietips en tel uit je winst!