Voordelen van thuiswerken na de coronacrisis

Zullen kantoren in de toekomst nog volledig bezet zijn?

Thuiswerken is altijd al populair geweest. De flexibiliteit en vrijheid die thuiswerken met zich meebrengt heeft vele positieve effecten. Het is ook niet voor niets een blijvende trend binnen Facility Management. Ondanks dat medewerkers al langer de wens hadden om (meer) thuis te werken, gaf lang niet elke organisatie gaf hier gehoor aan. En toen kwam de coronacrisis. Nadat Rutte liet weten dat we zoveel mogelijk thuis moesten werken zijn we dat allemaal massaal gaan doen. Het gevolg? Thuiswerken bevalt veel Nederlanders eigenlijk wel.

We blijven graag thuiswerken

Uit een onderzoek van de Nationale Vacaturebank en Intermediair is gebleken dat meer dan de helft van de 1000 ondervraagde Nederlanders positief is over thuiswerken. 49 procent zegt na de coronacrisis (deels) thuis te willen blijven werken. De grootste voordelen voor thuiswerkers zitten hem in het hebben van meer vrije tijd. Zonder reistijd is er meer tijd over voor het gezinsleven. Mensen zonder kinderen sporten meer, kunnen ze zich beter concentreren en merken minder tijdsdruk. Het grootste nadeel van het thuiswerken is de verslechtering van de teamgeest. Het missen van de collega’s is de grootste reden voor mensen om na de coronacrisis toch weer naar kantoor te gaan.

En voor de werkgevers?

Ook bij organisaties zie je een verschuiving in de mening over het werken op afstand. Waar organisaties er eerst niet om zaten te springen om flexibiliteit aan te brengen in de werkplek, heeft de verplichting van thuiswerken hier verandering ingebracht. Het was een soort pilot. Bedrijven zien dat thuiswerken een positieve invloed heeft op de medewerkers. Ze zijn productiever, positiever en leveren hierdoor beter werk af. Voor bedrijven geen reden meer om na de coronacrisis iedereen te verplichten weer naar kantoor te komen. Naast de voordelen voor medewerkers zitten er ook voordelen aan thuiswerken voor werkgevers.

4 voordelen van thuiswerken in normale omstandigheden

Het is dus bekend dat thuiswerken voor medewerkers veel voordelen met zich meebrengt. Dit geldt niet alleen voor medewerkers. De voordelen ontstaan automatisch ook voor werkgevers.

  1. Bespaart kosten

Elke werknemer is een verbruiker van stroom, internet, water en andere voorzieningen op kantoor. Logischerwijs worden deze kosten lager wanneer medewerkers meer thuiswerken. Ook zijn er minder reiskosten die vergoedt moeten worden.

  1. Beter imago voor de organisatie

Het bieden van de mogelijkheid om meer thuis te werken, is een goede manier voor werkgevers om te laten zien dat ze hun medewerkers serieus nemen. Een ander voordeel is dat tevreden medewerkers dit uitstralen naar hun directe omgeving. Gelukkige medewerkers zijn het beste visitekaartje voor een organisatie. Het draagt bij aan het positieve werkgeversimago. 

  1. Betere prestaties

Niet iedereen past binnen de 9 tot 5 cultuur. Toch hanteren bedrijven nog massaal deze manier van werken. Het is niet meer van deze tijd omdat we gewoonweg niet met zijn allen in hetzelfde hokje passen. De ene medewerker is het meest productief in de ochtend en werkt liever al vanaf 07:00 terwijl een andere medewerker pas rond 10:00 op gang komt. Door medewerkers te verplichten om in een vast timeframe te werken creëer je stress en ongenoegen bij medewerkers.

Thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat mensen meer zelf konden kiezen wanneer zijn gingen werken. De balans tussen werk en privé werd beter en de werkdag werd ingedeeld op een manier die beter bij hen past. Met als gevolg dat ze uiteindelijk beter presteren dan tijdens vaste werkuren op kantoor.

  1. Draagt bij aan een beter milieu

Naast kostenbesparing, een betere werk-privébalans en positief werkgeverschap heeft thuiswerken ook grote voordelen voor het milieu. Het eerste voordeel is CO2. In plaats van 5 dagen met de auto naar kantoor maar thuiswerken bespaart 4 ton CO2 op jaarbasis. Het tweede voordeel is de luchtkwaliteit. Er is veel fijnstof in de lucht. Fijnstof is de verzamelnaam voor de allerkleinste deeltjes in de lucht. De deeltjes zijn zó klein dat het lichaam ze moeilijk kan buitenhouden. Het gevolg hiervan is dat mensen astma, COPD en andere longproblemen kunnen krijgen. De mens creëert 80% van deze fijnstof, waarbij auto’s een grote rol spelen.

Conclusie

Veel mensen hadden nog nooit geproefd van de voordelen van het thuiswerken. Nu ze die kans hebben gekregen zijn ze hier erg positief over. Als werkgever medewerkers de mogelijkheid bieden om ook na de coronacrisis thuis te werken brengt alleen maar voordelen met zich mee. Natuurlijk hoeft dit niet 5 dagen per week te zijn, maar medewerkers de keuze geven wanneer ze thuis willen werken maakt al het verschil. Zorg dat er altijd rekening wordt gehouden met de twee kanten van de medaille. Een lange periode zonder face-to-face contact kan ook depressie tot gevolg hebben. Wees dus alert wanneer je van werken op afstand het nieuwe normaal maakt.