Waarom je oudere werknemers wilt behouden binnen je organisatie

Wat je kunt doen als facility manager om de oudere generatie te ondersteunen

Medewerkers zijn een belangrijke drijfveer als het gaat om het succes van een organisatie. Helaas zien sommige werkgevers waardevolle kandidaten over het hoofd vanwege hun leeftijd. Werknemers uit de generatie Babyboomers beschikken over kwaliteiten die de meeste werkgevers nastreven: deskundig, toegewijd, bereid om te leren en flexibel. Ze kunnen een uitstekende aanvulling zijn binnen een organisatie. Hoe zorg je dat ze goed blijven functioneren binnen jouw organisatie?

Vooroordelen oudere werknemers

Onbewuste vooroordelen, waaronder leeftijdsdiscriminatie, tijdens het recruitment proces zijn op dit moment een belangrijk onderwerp. Bewust of niet, het is waarschijnlijker dat jongere kandidaten met meer potentieel eerder in dienst worden genomen dan iemand die het einde van zijn of haar carrière nadert.

Deze bevooroordeling kan komen doordat organisaties voorrang geven aan kandidaten met groeipotentie boven ervaring. Sommige organisaties richten zich volledig op het vullen van teams met creatieve jonge Millennials om de toekomst van het bedrijf te overtreffen en tegelijkertijd de salarissen beheersbaar te houden.

Daarnaast wordt gedacht dat oudere werknemers zich vaker ziek melden, minder efficiënt kunnen werken en langzamer van begrip zijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat oudere werknemers juist nulverzuimers zijn. Ze kunnen ook slimmere werkstrategieën hebben dan jongeren. Tot slot is een slechte gezondheid vaak afhankelijk van de leefstijl en dit geldt net zo voor jongere werknemers.

 

Wat kun je doen als facility manager?

 

  1. Vitaliteit = prioriteit

Het bevorderen van de gezondheid op de werkplek moet een prioriteit zijn voor facility managers, omdat de vergrijzing van het personeelsbestand naar verwachting zal leiden tot een toename van oudere werknemers op lange termijn. De arbeidsintensiteit en stress nemen toe en de bezorgdheid over lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen vermeerderd ook. Oudere werknemers zijn hier vaak meer vatbaar voor. Daarom moet het stimuleren van gezonde initiatieven hoog op de agenda staan.

Uit onderzoek is gebleken dat de werkgerelateerde kosten voor ziekteverzuim ongeveer 5 miljard euro bedragen, op een totaal van 11,5 miljard aan kosten voor loondoorbetaling. Daarnaast neemt het aantal mensen met chronische aandoeningen toe. In 2015 had 50% van de bevolking één chronische aandoening, dit getal zal in 2040 stijgen naar 54%. De meest voorkomende aandoeningen zullen gelijk blijven; nek-en rugklachten, artrose en diabetes.

  1. De fysieke werkplek

FM’s zijn al belast met het creëren van een werkplek met ruimtes die sociaal, flexibel, comfortabel, open, ruim, coöperatief en milieubewust zijn. Maar de beste werkplek is voor iedereen anders. Oudere werknemers ervaren hun omgeving anders dan jongere werknemers en facility managers moeten daar aandacht aan besteden.

Deze generatie is gevoeliger voor lawaai op de werkplek en kunnen hierdoor minder geconcentreerd werken. Ook zijn ze gevoeliger voor temperatuur, licht en akoestische veranderingen. Juist de kantoren die aantrekkelijk zijn voor jongeren; met open ruimtes, veel licht en loungebanken spreekt oudere werknemers minder aan waardoor ze zich buitengesloten kunnen voelen.

Zorg dus dat er werkruimtes beschikbaar zijn waar jong en oud zich fijn voelt.

  1. Samenwerking tussen verschillende generaties

Oudere werknemers kunnen hun visie meenemen wanneer ze samenwerken met andere generaties, zoals Y en Z, wat voordelen kan hebben voor je organisatie. Zo kun je met het behoud van ervaren oudere generaties werknemers in jongere generaties doorlopend begeleiden.

Door een oudere, ervaren werknemer te koppelen aan een jongere, minder ervaren werknemer kunnen ze vaardigheden uitwisselen en van elkaar leren. Het vergroot het sociale aspect op de werkplek en verbetert de samenwerking tussen de verschillende generaties.

Het behouden en blijven aannemen van oudere werknemers voor hun ervaring en om ze samen te laten werken met jongere medewerkers betekent ook een grotere betrokkenheid van de werknemers.

  1. Ervaring komt met de jaren

Ze mogen dan wel niet vers van hun studie komen of opgegroeid zijn met de digitale vaardigheden zoals de jongere generaties, maar ze zijn op genoeg andere vlakken een aanwinst voor een bedrijf. Denk aan hun jarenlange ervaring en doorgaans ook de grotere praktische en communicatieve vaardigheden. Het zijn werknemers met een groter uithoudingsvermogen en een positieve invloed op de werkplek.

Niet alleen professionele ervaring maar ook persoonlijke ervaring gebruikt de oudere generatie om uit te blinken op hun werkplek. Sommige werkgevers maken zich misschien zorgen over de leercurve als het gaat om technologie. Dit terwijl juist oudere generaties zitten te popelen om technische vaardigheden te leren.

De wijsheid komt met de tijd en deze wijsheid kan het verschil maken tussen een slimme beslissing die je organisatie helpt of een fout die je organisatie een stap terugzet.