Zo weet je of je je facilitaire diensten moet uitbesteden

Kies de beste vorm van uitbesteden en de beste facilitaire partner

Het inhuren van facilitaire diensten is een grote beslissing. Je vertrouwt het beheer en de uitvoering van je dagelijkse diensten toe aan een andere partij. Van schoonmaak tot catering, van gebouwbeheer tot technisch onderhoud. Hoe weet je of het tijd wordt om dit uit te besteden? Je leest het in deze blog.

Wat betekent eigenlijk het uitbesteden van je facilitaire diensten?

Letterlijk betekent dit dat je een andere partij inzet met de juiste specialisaties om je te ondersteunen. Daar waar jij gespecialiseerd bent over waar jouw organisatie om draait, weet een facilitair partner het beste hoe ze de catering of schoonmaak moeten regelen.

Een goede facilitair partner zorgt ervoor dat jij en jouw medewerkers zich kunnen richten op de kerntaken. Wij van Yask helpen je onder andere bij:

 • facility management
 • servicedesk
 • technisch onderhoud
 • hospitality management
 • receptie en housekeeping

Nu in tijden van corona denken we ook graag mee over de werkplekbezetting. Hoe kun je een veilige werkplek bieden aan medewerkers terwijl je de regels van het RIVM handhaaft? Van een social distance proof kantoor tot het bewaren va de gastvrijheid in de 1,5 meter samenleving. Het zijn nieuwe kernkwaliteiten geworden van een facilitaire partner.

Enkele service uitbesteden of volledig?

Je denkt erover om facilitaire diensten uit te besteden. Doe je dit om kosten te besparen of de kwaliteit van je diensten te verhogen? Door al je facilitaire diensten uit te besteden aan één partij, vereenvoudigt dit de communicatie, management e aansturing. Dit noemen we Integrated Facility Management.

Sommige organisaties kiezen ervoor hun facilitaire diensten los te contracteren. Ook wel single-service outsourcing genoemd. Dit klinkt vaak het meest logisch als eerste keuze. Wat vaak wordt vergeten is dat je veel tijd kwijt bent aan het aansturen en controleren van leveranciers en het rapporteren en optimaliseren van het contract. Het gevolg? Je hebt weinig tijd over om te werken aan je core business.

Het voordeel van IFM is dat je te maken hebt met één leverancier die verantwoordelijk is voor het management en uitvoeren van de facilitaire diensten. Op deze manier geef je in een keer alle rollen over aan bijvoorbeeld Yask. Het voordeel hiervan is dat je je alleen nog maar hoeft te richten op je kernactiviteiten, doe waar je goed in bent en waarom je hebt gekozen voor het ondernemerschap.

Is het uitbesteden iets voor mij?

Voor elke organisatie is het uitbesteden van facilitaire diensten een goede optie. Op welke manier is afhankelijk van de behoeften en wensen per organisatie. Natuurlijk spelen budgetten hierin ook een grote rol. Het is daarom belangrijk om te weten waarom je hulp nodig hebt bij je facilitaire taken en wat je ervoor over hebt om deze uit te besteden.

We raden het uitbesteden van je facilitaire taken aan als je:

 • optimaal gebruik wilt maken van kennis en ervaring van een grote partij;
 • meer tijd wilt hebben om te steken in je kerntaken;
 • efficiënter en productiever wilt werken (ook voor je medewerkers);
 • gebruik wil maken van de schaalvoordelen van een grote partij;
 • tijd wilt besparen omdat je niet meerdere facility-partijen hoeft aan te sturen;
 • in totaliteit een betere werkgever wilt worden: van gastvrijheid tot een aangename kantooromgeving. Het heeft allemaal invloed op jouw imago als werkgever.

Meer weten hoe we je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.