Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Logo Familiebedrijven Award 2020
Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022

De Facility Scan

Concrete antwoorden en aanbevelingen voor jouw facilitaire vraagstuk vind je in een Facility Scan van Yask.

 • Hoe presteert mijn facilitaire team?
 • Hoe verhoudt mijn facilitaire organisatie zich tot andere organisaties?
 • Mijn facilitaire kosten zijn te hoog. Hoe breng ik ze omlaag?
 • Welke organisatiestructuur past bij onze nieuwe strategie?

Experts van Yask halen relevante data op in alle lagen van jouw organisatie en voeren hiermee een objectieve analyse uit. Afhankelijk van de aard en omvang van jouw vraag ontvang je binnen 2 weken tot 2 maanden antwoorden, tips voor quick wins én concrete handvatten voor duurzame verbetering van jouw facilitaire processen en/of resultaten.

Facility Manager (Groningen)

De Facility Scan: een slimme route naar een praktisch plan met draagvlak

Je hebt het gevoel of concrete aanwijzingen dat er in jouw facilitaire organisatie risico’s op de loer liggen of kansen onbenut blijven. Je wilt dit veranderen, maar ziet op tegen eventuele onrust die dit met zich meebrengt. Vraagt het zelf uitvoeren van een analyse of opstellen van een strategie een inspanning jij en je team nu niet kunnen leveren? Laat Yask dan een Facility Scan uitvoeren. Wij hebben de kennis en mankracht in huis om in een kort tijdsbestek de organisatorische, financiële en/of kwalitatieve aspecten van jouw facilitaire organisatie te benchmarken. Dankzij onze objectieve aanpak heb je gelijk een stevige basis voor draagvlak voor eventuele veranderingen.

 • Snel antwoord
 • Objectieve aanpak
 • Concrete handvatten voor duurzame verbetering
 • Stevige basis voor draagvlak

Voor elke organisatie en branche return on facility

Een Facility Scan is geschikt voor elk facilitair vraagstuk van elk type facilitaire organisatie in elke branche. Van zorg tot industrie, van hospitality tot onderwijs en alles daar tussenin. Maar wat heb je er concreet aan? Adviesrapporten die onder in de la verdwijnen, worden al genoeg gemaakt. Yask belooft Return on facility. Dat betekent dat onze Facility Scan antwoorden en een oplossingsrichting beschrijft waar je echt iets aan hebt. Met de resultaten uit onze scan kun je direct aan de slag en de gewenste verandering in gang zetten. Hoe wij dat wél voor elkaar krijgen? Zo:

 • Yask is zelf ook op allerlei plaatsen en niveaus actief in het facilitaire werkveld. We selecteren voor jou een expert met de brede of juist de specialistische kennis die nodig is om jouw vraag in het juiste kader te plaatsen.
 • We starten de scan vanuit jouw vraag en houden in het oog dat de oplossingsrichting daadwerkelijke meerwaarde moet toevoegen voor de eindgebruiker.
 • We spreken niet alleen met managers en theoretici, maar vooral ook met jouw medewerkers die actief zijn in het primaire proces.
Facility Management Yask
De facility scan in de praktijk

Case study: inzicht in prestaties en kansen

Onlangs voerden we een facility scan voor GGZ-instelling Impegno uit. In deze case study vertelt Jan Peter Tanja, Directeur van het servicekantoor van Impegno, hoe de facility scan hem antwoord gaf op de vraag: 'Hoe richt je de facilitaire dienstverlening in zonder de focus op de zorg te verliezen?'. 

Benieuwd naar hoe de Facility Scan Impegno inzicht gaf in facilitaire prestaties en kansen?

DOWNLOAD DE CASE STUDY
Case Study Impegno

Zo gaan we te werk

Na een startup meeting waarin we de scope, de te onderzoeken thema’s en verwachtingen afbakenen, gaan we als volgt aan de slag:

Inventariseren | we brengen de huidige situatie in beeld door middel van site visits, interviews met stakeholders en het verzamelen van data, bijvoorbeeld uit jouw FMIS.

Structureren en analyseren | we structureren de verzamelde data en maken een analyse van de situatie ‘as is’. Op basis van marktinzichten, de NFC-index of een benchmark met onze 100 andere opdrachtgevers maken we inzichtelijk op welke onderdelen het grootste verbeterpotentieel zit.

Adviseren en (optioneel) implementeren | In deze fase vertalen we onze (GAP)analyse naar een adviesrapport met één of meer oplossingsrichtingen en een roadmap voor implementatie. Indien gewenst begeleiden we deze implementatie.

Wat verwachten we van jou?

Je besteedt de Facility Scan niet voor niets aan ons uit, dus wij nemen de lead en zorgen dat jij met beperkte inspanning toch noodzakelijke, slimme stappen voor de toekomst kunt zetten. Toch kan een waardevolle Facility Scan niet zonder jouw inbreng en die van jouw team. Houd daarom met name in de inventarisatiefase rekening met verzoeken om toegang te krijgen tot data, systemen en personen in jouw organisatie.

Een extern expert die onaangekondigd in jouw organisatie data komt opvragen en interviews komt afnemen, is hét recept voor onrust en of weerstand. Het gevolg: geen of onvolledige toegang tot de noodzakelijke data. Voor een waardevol adviesrapport is het dus is belangrijk dat zijn rol en de aanleiding voor de Facility Scan vooraf worden aangekondigd en duidelijk worden toegelicht. Heb je hier ondersteuning bij nodig? Ons communicatieteam helpt je graag.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Het uitvoeren van een Facility Scan is maatwerk. Een kleine vraag kan al binnen twee weken beantwoord zijn, maar voor een complex vraagstuk of een grote organisatie hebben we vanzelfsprekend meer tijd nodig. Wil je weten of een Facility Scan voor jou interessant is? Neem contact op met ons.

Contact
Kwaliteitsmanager (ASML)