Het belang van duurzaamheid is in onze huidige maatschappij de afgelopen jaren fors toegenomen. Zo wordt duurzaamheid ook een steeds belangrijker begrip in de vastgoedmarkt en voor facility management. Heb jij er bijvoorbeeld al eens over nagedacht om te kiezen voor een duurzame kantoorinrichting? Misschien ben je hier al druk mee bezig of staat dit op de planning. Steeds meer facility managers overwegen om hun panden en kantoren energiezuiniger te laten worden en een “groen” imago aan te nemen. Helaas wordt vaak vanuit gegaan dat duurzaam worden veel kosten met zich meebrengt, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn!
Kenmerken van een duurzaam gebouw
Wat verstaan we onder een duurzaam gebouw? Dit is een breed begrip en het is dan ook lastig dit in één zin uit te leggen. Kort gezegd houdt een duurzaam gebouw rekening met de effecten op het milieu; het omvat alles rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen, het creëren van een gezonde en veilige omgeving en toekomstgerichtheid.
We gaan met de huidige maatschappij richting een energieneutraal bestaan in 2050, zo kondigt de Nederlandse overheid aan. Kantoren zijn sinds 2008 al verplicht om bij het verhuren of verkopen van vastgoed een energielabel toe te voegen, en per 1 januari 2023 zal elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C moeten hebben. Wat houdt dit in? Energielabel C betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Lees hier meer over Energielabel C en hoe je in enkel vier stappen dit label kan verkrijgen. Want wat gebeurt er als jouw pand hier niet aan voldoet? Dat wil je liever niet riskeren, dan mag jouw pand namelijk vanaf deze datum niet meer als kantoor gebruikt worden.
Voordelen van verduurzaming
Een kantoor vol met stijlvol meubilair en duurzame producten die ook nog eens goed zijn voor het milieu, dat klinkt toch als muziek in de oren? De redenen en voordelen om jouw pand of kantoor duurzamer in te gaan richten stapelen zich op en wij zetten er een aantal op een rijtje.
Maak gebruikers enthousiast
Veel kantooreigenaren gaan ervanuit dat de gebruikers van hun gebouw naar de laagste prijs kijken. Logisch! Maar dit hoeft niet zo te zijn. Als jij een hogere huurprijs kan compenseren met onder andere lagere exploitatiekosten, een fijne en comfortabele werkomgeving en een hogere vastgoedwaarde, dan vorm je ook een totaalplaatje waardoor de kosten onder de streep uiteindelijk toch lager uitvallen! Zolang jij zelf enthousiast bent, is het ook veel makkelijker dit overtuigend over te brengen.
Tip: Maak niet altijd beslissingen met het oog op nu, maar kijk ook naar de lange termijn: het is 9 van de 10 keer de moeite waard om nu in iets te investeren, waar je later profijt van hebt.