Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Logo Familiebedrijven Award 2020
Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Fmer
04-06-2020

Van crisis naar kansen

Het coronavirus. Het heeft effect op ons allemaal. Hoelang duurt onze 1,5 meter samenleving? Hoe ziet de toekomst eruit? Op vele vragen is nog geen definitief antwoord. Maar een ding is duidelijk: het ziet ernaar uit dat we heel duidelijk een leven voor en het leven na corona zullen kennen. Met alle onzekerheid en negatieve gevolgen die het coronavirus met zich meebrengt, is de vraag: hoe kunnen we dit positief benaderen?

Kin-Yip Cheng, Facilitair Manager bij Yask, vertelt in zijn blog over het creëren van kansen tijdens de coronatijd. Hij gelooft dat dit de kans om als FM-er een proactieve rol aan te nemen. Lees nu zijn inspirerende blog ‘Van crisis naar kansen’.

De coronamaatregelen hebben een stevige grip op onze samenleving. Ondanks alle negativiteit en impact, blik ik persoonlijk graag positief vooruit.

Huisvesting is een van de basisonderwerpen van ons FM-beroep. Talloze inspirerende en innovatieve concepten zijn er door de jaren heen geïntroduceerd. Door de recente ontwikkelingen is er een nieuwe (hopelijk tijdelijke) ‘standaard’ opgelegd, het ‘1,5m kantoor’. Aan de totstandkoming en werking hiervan valt te twisten, maar we hebben ons eraan te houden. Door ‘1,5m kantoor’ komen er natuurlijk allerlei inventieve tijdelijke oplossingen naar boven over het gebruik en invulling hiervan. Voorbeelden hiervan kennen we ondertussen allemaal: thuiswerken, afwisselde kantoorbezoeken, alternatieve ruimte indeling etc.

Wat is hier dan zo positief aan? Over de tijdelijkheid van de 1,5m-regel twijfel ik niet aan. Het interessante hiervan is de footprint die dit teweeg gaat brengen. De invulling en het gebruik van kantoren kan door de nieuwe regel op de schop gaan. Dit is de kans om als FM-ers een proactieve rol aan te nemen. Misschien komt dit te vroeg om de hoek kijken, wie weet. Bedenk wel dat bedrijven door de nieuwe (opgedragen) maatregel gedwongen worden om te veranderen. Veranderingen afdwingen is op zich geen positieve ontwikkeling, maar dit leidt wel tot gedragsverandering waar mensen zich naar gaan schikken. Met andere woorden, door deze maatregel wordt er een intrinsieke motivatie opgebouwd om op een andere manier te werken en in verbinding te blijven met collega’s en de werkgever.

Een wijziging in het huisvestingsbeleid naar aanleiding van de succeservaringen tijdens de coronatijd, kan tot een gigantische impact leiden. Denk aan structurele veranderingen aan de invulling van een gebouw en de acceptatie van het thuiswerken. Dit zijn concrete vierkante meters (huur) waarop bespaard kan worden. Vierkante meters die voor een ander bedrijf nodig zijn om die lang gewenste oase van rust te creëren. Wellicht leidt de nieuwe wereld wel tot het behalen van FM-doelen die eerder door het vaste stramien werden belemmerd. Is de zogenaamde ‘flexfactor’ nu wel haalbaar? Als gevolg hiervan krijgen we te maken met een permanent verhoogde inzet van IT-middelen (en daarmee meer IT-infrastructuur en investeringen) waar we als FM-er een vinger in de pap moeten houden. Een waterval aan veranderingen staan in het verschiet. De FM-wereld post-corona is er een vol met kansen!

Van crisis naar kansen. Denk om, denk mee, denk vooruit. FM is toch echt een mooi vak vinden jullie ook niet?

Fmer (1)

Meer nieuws

Kansspelautoriteit samenwerking Yask
Yask nieuws

Yask gaat samenwerking aan met De Kansspelautoriteit

1 min.
Toetsenbord
Yask nieuws

Lucienne van der Werff benoemd tot HR Directeur

1 min.
Nieuwsbericht Deelname PROVADA Header
Yask nieuws, Vastgoed

Ontmoet Vebego op de PROVADA

1 min.