27-3-2018

Verslag Yask Hackathon: Smart Circularity

Smart Circularity, oftewel duurzaam en zo afvalvrij mogelijk ondernemen, is hot. Onlangs schreef NU.nl zelfs dat Nederland tot de Europese kopgroep in recycling behoort. Als facilitaire organisatie kún je een grote rol spelen in dit proces. De vraag voor veel organisaties is echter: hoe? Zonder plan van aanpak blijft het een nobel doel. En zonder actie, een goed voornemen…

Yask pakt de uitdaging aan en brengt FM partijen samen

Yask wil voorop lopen in duurzaam facilitair ondernemen, en klanten helpen met vraagstukken die hen bezighouden. Zo ook als het om circulariteit gaat. Daarom organiseerde Yask op 15 maart jl. de hackathon: Smart Circularity. Tijdens deze Hackathon gingen 20 klanten en relaties in drie teams met uiteenlopende challenges aan de slag. Ze presenteerden hun concepten en prototypes tijdens de eindpresentatie. Uiteraard kwam er een winnaar uit!

De drie challenges

  • Hoe maken we de voordelen van afvalvrij ondernemen zichtbaar?
  • Hoe krijgen we leveranciers zo ver om mee te denken en te doen?
  • Hoe kun je swill (keukenafval) terugdringen en/of een andere bestemming geven?

 

Indrukwekkende resultaten

Elk team stak haar challenge op een andere, creatieve manier in. De uitkomsten kort op een rij:

  1. Hoe maken we de voordelen zichtbaar?

Team 1 kwam met een verrassende oplossing: een circulaire ‘trein’ met verschillende compartimenten, waaronder de locomotief die de “koers” bepaalt (oftewel de doelstellingen en ambities van de organisatie) en een coupé voor concrete acties zoals een circulaire markt organiseren. Met een mooie visualisatie van LEGO® en een begeleidende intro van Guus Meeuwis (kedeng kedeng) een erg originele pitch.

 

  1. Hoe krijgen we leveranciers zo ver om mee te denken en te doen?

Team 2 kwam met een plottwist op tafel: wat nou als die leveranciers niet het probleem zijn, maar wij als opdrachtgever? En is het probleem achter dit probleem niet een mismatch op zachte, culturele waarde tussen klant en leverancier? Als oplossing kwam team 2 met de “X-factor voor uitbesteding”: kom jij maar auditie bij mij doen.

 

  1. Hoe kun je swill (keukenafval) terugdringen?

Er bestaan prachtige oplossingen om SWILL een nieuwe bestemming te geven (zoals bijvoorbeeld de composteermachine van ECO-Creation). Maar hoe voorkom je nou dat je überhaupt zo veel afval creëert? “Alles voor deze hackathon was tot in de puntjes geregeld, maar niemand heeft gevraagd of, en wat, we wilde eten”. Oplossing: food-tinder om voedselverspilling vóóraf tegen te gaan, d.m.v. een app die inzicht geeft in de wensen van je medewerkers en gasten.

 

Wie de winnaar was, zie je in de aftermovie… 

 

 

Meer weten over het onderwerp Smart Circularity? Kijk eens op de website van ons zusterbedrijf Returnity.

 

 

 

Deel dit artikel: