Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022
Logo Familiebedrijven Award 2020
Trotse winnaar van de familiebedrijvenaward 2022

Onze mensen bij High Tech Campus Eindhoven

Sinds 2014 is Yask verantwoordelijk voor het facilitair management op de High Tech Campus in Eindhoven. Tevens de plek waar het hoofdkantoor van Yask gevestigd is. In gesprek met Marsha Jansen en Eugenie Henschen die als contract- en facility manager van Yask de dienstverlening aansturen.

De High Tech Campus in Eindhoven is een bijzondere locatie. Niet alleen wordt het ‘de slimste vierkante kilometer van Europa’ genoemd, in 2025 wil het ook de meest duurzame en innovatieve Campus van Europa zijn. Daarmee laat HTCE zien dat de liefde voor innovatie en de liefde voor milieu hand in hand kunnen gaan. Op facilitair vlak wordt actief bijgedragen aan de duurzame ambities.

Hoe is het facilitair management ingericht?

Eugenie: “Yask verzorgt alle soft- en hard services van de 27 multi tenant gebouwen en is verantwoordelijk voor het terrein. Daarnaast verzorgen we voor de gemiddeld 12.000 bewoners de beveiliging van het terrein en de afval- en postvoorziening in bijna alle gebouwen. Ook doen we het tactisch en operationeel contractmanagement van ongeveer 40 leveranciers. Duurzaamheid en innovatie zijn ingebakken in de dienstverlening en worden gestimuleerd in de FM Coalitie.”

De klant snel en goed helpen. Het klinkt heel eenvoudig maar blijkt in de praktijk onze return on facility.
Contractmanager wandelt samen met de facilitymanager buiten met fiets aan de hand
Wat is de FM Coalitie?

Marsha Jansen: “Om de Campus te verbeteren is de FM Coalitie opgericht. Hierin werken de 8 grootste leveranciers samen aan innovatieve projecten en meer synergie in de keten. Zodoende om meer waarde creëren voor klanten zodat HTCE een aantrekkelijke plek is om te huisvesten. Yask is mede bestuurder en neemt ook als partner deel. Een succes van de coalitie is de composteermachine die binnenkort geplaatst wordt in samenwerking met de afvalleverancier. Deze vangt voedselresten op van de cateraar en koffiedrab vanuit de vendingmachines en vermaalt dit tot compost die weer hergebruikt wordt. Een mooi voorbeeld van hoe we samen de cirkel rond maken.”

Contractmanager   in gesprek met de facilitymanager, de contractmanager wijst naar de schapen
Facilitair en ecologisch beheer

HTCE wil de meest duurzame Campus van Europa zijn. Zo staan er honderden bomen, houden schapen het gras kort, zijn de parkeergarages begroeid, is er een moestuin, bijenkasten, en ga zo maar door. Het landschap wordt ecologisch beheerd. Marsha: “De grote diversiteit aan planten en dieren maken dit een uniek terrein om te werken. En dat is precies de bedoeling. Samen met onze partners kijken we wat goed is voor de natuur en lopen we rondes om de kwaliteit te waarborgen.” Eugenie: “Uiteraard maken we ook wel eens gekke dingen mee, een uitgebroken schaap, mensen die vogels komen spotten of bewoners die een melding maken van een muggenbeet.”

Contractmanager Facility Management
Wat levert de dienstverlening van Yask op voor HTCE?

Eugenie: “We werken hier met een hecht team dat bijna letterlijk op de dienstverlening zit en over veel kennis van de Campus beschikt. Snel schakelen, proactief handelen, mensen die op de juiste plek zitten én huurders die ons weten te vinden. Dit spreekt HTCE enorm aan en blijkt ook uit de gemiddelde klanttevredenheid van al jaren een 8+. Zo blinkt onze handyman Eric bijvoorbeeld uit met zijn kundigheid en proactieve aanpak. De klant snel en goed helpen. Het klinkt heel eenvoudig maar blijkt in de praktijk onze return on facility.”

Tot slot, wat maakt jullie werk bij Yask zo leuk?

Marsha: “Naast de gave projecten waar we mee bezig zijn en het ecologisch beheer, krijg ik veel vrijheid om zaken te doen. Wij doen er alles aan om de klant tevreden te stellen en dat resulteert in een groot vertrouwen tussen HTCE en Yask. De klant ziet ons als een serieuze gesprekspartner, een echte samenwerkingspartner. Dat is heel prettig. Eugenie vult aan: “Het werk hier is heel divers, elke dag anders. Als je goede ideeën hebt krijg je de kans om het uit te werken. Doordat er ruimte is om te pionieren word je gestimuleerd om nieuwe initiatieven in te brengen. Zo ga je samen vooruit!”

Web HTC June2020 Raatsdji 0934 Bewerkt